Copyright

Niets van deze website mag zonder schriftelijke toestemming van de eigenaar overgenomen worden. Waarom eigenlijk niet?

Op teksten maar ook op foto’s geldt de Auteurswet in Nederland.

Artikel 1 van het Auteursrecht luidt als volgt:
“Het auteursrecht is het uitsluitend recht van den maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld.”

Dit houdt dus feitelijk in dat ik als fotograaf, als maker of rechthebbende van een werk (de foto), het exclusieve recht heb om dit openbaar te maken, en te verveelvoudigen. Hier valt dus ook onder dat een ander geen kopieën en/of reproducties mag maken, of het werk tentoonstellen of verkopen zonder de toestemming van de maker van dit werk.

Dat het op internet staat houdt dus niet in dat het automatisch voor algemeen gebruik is. Het zijn mijn intellectuele beelden en je hebt mijn schriftelijke toestemming nodig als je de foto ergens voor wilt gebruiken. Bovendien heb ik recht op een vergoeding en naamsvermelding bij mijn werk ook als je bijvoorbeeld mijn afbeelding “slechts” op Facebook wil laten zien.

Ik zal altijd een schadevergoeding eisen als je mijn beeld onrechtmatig gebruikt zelfs als er naamsvermelding bij staat. Zorg daarom dat je toestemming vraagt!

Meer over auteursrecht kun je hier lezen

 

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>