Een voorproefje Yosemite Mammoth lakes - Tioga Pass - Susanville

Als we vanmorgen wakker worden is de rook helemaal verdwenen uit Mammoth lakes. Er staan bergen rondom het stadje. Wat een verschil.

We besluiten toch de Tioga pass op te rijden in het hele kleine stukje dat Yosemite wel open is. Het kleine stukje bovenop de pass. We gaan in Lee Vining even naar het bezoekerscentrum. De ranger verteld ons dat we inderdaad een deel van de pass kunnen bezoeken maar dat in de middag de rook weer zal terugkeren. We wagen het erop en rijden naar boven

We rijden vroeg het park in en rijden door naar de Tuolumne Meadows. Daar stoppen we even bij het bezoekerscentrum daar. De ranger daar zegt ons dat Yosemite de komende weken echt niet open zal gaan maar dat het zicht op de vallei vanmorgen wel ok was. Hij kon zelfs Halfdome zien zonder rook. Dus rijden wij ook naar Olmsted point. Er staan daar naast onze auto nog 6 andere auto’s. Normaal is het er in de zomer zo druk dat je er na 10u niet meer kunt parkeren. Nu hebben we alle ruimte en we zien inderdaad Halfdome. Al komt de rook al uit de vallei omhoog.

Als ik daar sta met zicht op de vallei vind ik het ineens heel erg verdrietig dat ik er niet heen kan. Ik had me er ontzettend op verheugd. Maar het bestrijden van het vuur het is allerbelangrijkste en de veiligheid van alle mensen nog meer. Het is absoluut noodzakelijk dat de vallei geëvacueerd is. Wij moeten maar een keer terugkomen. Als er dan tenminste nog een vallei is want ik hoorde vandaag dat het vuur zich toch tot in het park heeft uitgebreid. Dit is een zeer gevaarlijk vuur. Ik hoop dat het hier snel gaat regenen.

Wij rijden terug naar de Meadows en maken daar nog wat foto’s. Het gebied hierboven is alleen al wonderschoon. Dat moeten we maar zien als voorproefje. Ooit zullen wij Yosemite Valley ook bezoeken maar deze vakantie helaas niet.

Ik maak foto’s met mijn camera en filters. Dat neemt even wat tijd. Volgende keer laat ik die hele dure handel thuis want onderstaande foto maakte ik tijdens het wachten op mijn camera met mijn iPhone.

We verlaten net na 1u het park weer. Dat is veel later dan ik in gedachten had. We bezoeken Mono lake nog waar we even naar het water toe lopen en de rotsformaties fotograferen. Die foto’s staan op mijn andere camera dus die foto’s volgen nog.

Vervolgens rijden we naar Bodie. Dat ligt veel verder van de weg af dan ik dacht. We moeten nog 13 miles landinwaarts deels over onverharde wegen. Maar we komen er en betalen de entree. Dat kan alleen contant (dat wist ik gelukkig) maar ik geloof best dat sommige mensen dat hele rotstuk voor niets rijden omdat ze niet kunnen betalen. We bekijken wat huisjes en het blijkt echt enorm groot te zijn,

Het is heel erg leuk maar het is al heel laat in de middag en we moeten nog helemaal naar Susanville. Naar ongeveer de helft van de huisjes slaan we een ander pad in om op zoek te gaan naar de auto die Kees op een tuinposter heeft staan. We hebben hem gevonden hoor Pap!

Daarna verlaten we Bodie weer en als we de 395 weer opdraaien rijden we zo de enorme dikke rook weer in. De ranger had gelijk. In de middag trekt alles weer helemaal dicht. Er is niets meer te zien van deze prachtige omgeving. Wij rijden de 300 km naar Susanville en storten om 20u het hotel in. Natuurlijk is er hier ook brand en rook.  En slapende brandweermannen met hun mooie brandweerauto’s. De rook hangt net buiten het stadje. Het is niet zo erg als in Mammoth lakes.

Morgen gaan we kijken hoe het in Lassen Volcanic Monument is. Als er niet teveel rook hangt bezoeken we het park en slapen we nog in Klamath Falls. Is het park niet te bezoeken dan draaien we waarschijnlijk de I5 op en knorren we door naar David en Linda. Want al die rook ben ik wel een beetje zat.

Geschreven door Inge | 3 reacties geplaatst | Plaats een reactie
    1. Nee dit is Yellowstone en wij zijn in Yosemite ?. Overig hebben ze de man opgepakt en is hij veroordeeld. Zal eens kijken of ik dat artikel kan vinden.

Reacties zijn gesloten.