Kasteel en de Grand Canyon

3 september 2021 1 By Inge
Kasteel en de Grand Canyon

Wij zijn vanmorgen vroeg wakker en na ons bezoek aan de winkel komt Marijn ook zijn bed uit. We eten wat en besluiten naar La Rouche-en Ardenne te rijden. Mireille en Timo slapen lekker uit. Wij bezoeken met zijn drieen het kleine dorp aan de Ourthe. Er staat een eeuwenoud kasteel en we bezoeken er een leuke drankenwinkel waar ze ook allerlei andere dingen verkopen.

We kijken binnen een tijdje rond en kopen wat leuke bordjes voor thuis (en Kees).

Daarna beklimmen we de steile trap en eeuwenoude stenen op weg naar het kasteel dat boven het stadje uit komt.

Het Kasteel van La Roche-en-Ardenne is een leuke bezienswaardigheid. Het kasteel werd gebouwd tussen de 11de en de 14de eeuw en is geheel opgetrokken uit leisteen. Tot het einde van 18de eeuw werd het kasteel bewoond en vervolgens werd het gestript door de inwoners van de stad. Alle bruikbare delen werden met grof geweld uit het kasteel gesloopt.

Pas aan het einde van 20ste eeuw zag men de toeristische waarde van het Kasteel in en werd begonnen om het kasteel op te ruimen en toegankelijk te maken. Nu kun je het kasteel bezoeken en bovenop heb je een prachtig uitzicht over de stad en de Ourthe die zich daar doorheen beweegt.

Na het bezoek aan de stad gaan we terug naar het huisje en doen we boodschappen voor het avondeten. We willen vanavond de bbq aansteken dus kopen we heerlijk vlees. Timo en Mireille zijn ondertussen ook wakker en we bespreken met ze dat ik graag naar Fondry des Chiens wil om daar te kijken. Het is echter ruim een uur autorijden. We besluiten allemaal te gaan en hopen dat het de rit waard is. We rijden naar Nismes.

We parkeren de auto aan het einde van een verharde weg. We spreken een meneer op het parkeerterrein. Het is maar een klein stukje lopen zegt hij en dat stond ook in de omschrijving. We lopen over het pad en we zien niets dat in de verste verte ook maar lijkt op wat ik op internet heb gevonden.

Tot dat we een klein stukje verder lopen en ineens lijkt de wereld zich voor ons te openen. Het is een geweldig gezicht.

De Fondry des Chiens in Nismes wordt ook wel de Grand Canyon van de Ardennen genoemd maar echt vergelijkbaar is het natuurlijk niet. Het natuurreservaat van de Fondry des Chiens is een echt meesterwerk van de natuur en uniek in België. Daarom is het gebied beschermd verklaard en is het een officieel natuurmonument.

De Fondry des Chiens is een natuurlijke kuil die is ontstaan door het wegsijpelen van regenwater door de kalkstenen bodem. Door het miljoenen jaren durende spel van het water is er een gigantische kuil ontstaan van meer dan 20 meter diep. Deze natuurlijke kuilen worden Fondry’s genoemd. Het is echt een super mooie plek om gezien te hebben want je verwacht het absoluut niet in dit landschap. Grillig gesteente, spleten, spelonken en regenwater dat maar blijft druppelen. Dit echte natuurwonder is honderd meter lang en twintig meter diep en is omgeven door een uniek kalkgrasland. De naam zou gegeven zijn door Muzelmannen. In hun ogen waren de autochtone christenen heidense ‘honden’, vandaar ‘fondry (ijzersmelterij) des chiens’. 

Wij dalen af tussen de rotsen. Dat is geen moeilijk pad maar wel uitdagend. We verkennen alles en gaan onderin nog even op de foto.

Timo en Mireille klimmen ook de tweede kloof in. Dat is veel ingewikkelder en Dennis, Marijn en ik besluiten dat niet te doen. Wij genieten vanaf boven van dit wonderschone stukje Belgie.

Timo en Mireille beklimmen in de 2e kloof de rand en klimmen daarna via de anders kloof weer omhoog. Het is leuk om te zien maar ik ben blij dat ik boven ben gebleven.

Als we teruglopen ontdekken we ineens rots tekeningen. We maken er een foto van want ze komen ons best bekend voor 😉

Daarna rijden we weer naar het huisje. Het was de rit zeker waard! Wat een bijzonder gebied en wat mooi om dit eens te zien. Thuis stoken we de BBQ op en genieten we heerlijk van de avond met eten en bier. Morgen gaan we weer naar huis. Het was een heerlijke vakantie maar maandag beginnen de scholen weer voor Timo en Mireille en moeten wij weer aan het werk. Maar vandaag zijn er weer leuke herinneringen gemaakt.