Omaha beach dag 2

Hallo iedereen!

We hebben het hier lekker rustig zo aan het strand. En als eerste locatie waar ik echt heel graag heen wou vind ik het een speciale plek. Je kan hier nog goed zien dat er flink is gevochten hiero, overal liggen nog bunkers en plekken waar geweren in stonden. De landingsvoertuigen kan je bij laag water nog steeds zien, zo meteen gaan we even kijken of we er eentje kunnen bekijken van dichtbij.

We zijn ook langs een paar cemeteries, museum en begraafplaatsen gereden om te gaan kijken.

Wij zijn op de begraafplaats geweest van de Amerikanen en daar staan echt heel veel kruisen! Maar het viel mij ook op dat er een paar davidsterren tussen zaten. Ik wist niet dat er ook Joden meevochten tegen Nazi-Duitsland, er stonden aardig wat stenen namelijk 9.238 kruisen en 149 davidsterren.

Grafsteen_5D34092De begraaf plaats was opgedeeld in vakken zodat je makkelijk een persoon kan vinden. Er was ook een groot panorama terras met een groot watertje er voor en twee vrij grote kamers, in een van de kamers stond op een grote muur het aanvalsplan van de geallieerde en aan de 2 kleine muren stonden verhalen van hoe het was om een soldaat te zijn tijdens D-day. De andere kamer werd gerenoveerd en konden we helaas niet veel van zien. Toen gingen we een rondje op de begraaf plaats een rondje lopen tijdens het lopen kwamen we een klein jongetje tegen van ong. 2 jaar. Dit gaf een mooi contrast om de jonge generatie te zien met de genen die er voor zorgden dat hij hier kon zijn. We hoorden tijdens het lopen ook opeens mensen heel mooi zingen, je kon het hoorden over de hele begraafplaats. Op de terug weg bleven we even staan bij het koor en begonnen ze ‘to make you feel my love’ van Adele te zingen dit vonden wij allemaal prachtig!

Tekst_5D34107Daarna gingen we het visitor centre in. Het is groter van binnen dan van buiten! Boven had je allemaal herinneringen van speciale mensen en beneden had je heel veel informatie over D-day, er draaide 2 films er over één was een documentatie er over en de andere waren beelden van de aankomst van de geallieerden. Er lagen ook een heleboel spullen van de soldaten zoals een eerste hulp kit met bijna niks erin.

Hierna zijn we een museum in gegaan genaamd Overlord museum hierin lagen een hoop wapens en wagens zoals Tanks en Jeeps. Ze hadden ook fietsen mee zagen we later, het eerste fietsen rek is ook gevonden! Achterop een jeep gewoon een fiets vast binden met snelbinders. We hebben ook geleerd hoe ze communiceerde namelijk met klikkers deze dingen maken een hard geluid en daardoor konden ze in het veld goed met elkaar communiceren zonder dat de Nazi’s dat wisten.

Nadat we dit allemaal bezocht hadden gingen we naar Utah Beach hier was ook een museum maar daar zijn we niet ingegaan. Buiten het museum lag een landingsvaartuig en dat zijn kleine bootjes! Twee kleine geweertjes op de voorkant en een klep achterin. Hier was ook een klein gedenk monumentje. Op Utah Beach merk je veel minder dat er hier is gevochten, er zijn weinig bunkers en liggen geen bootjes in het water.

We zijn ook nog langs Sainte-mere-eglise hier was een parachutist op de kerk geland! Hij werd beschoten door de Nazi’s maar heeft het overleeft door zijn parachute touwen door te snijden. Toen we de kerk ingingen kwamen we een glas in lood tegen van jezus met parachutisten er naast. We gingen ook een hotdog eten, en dat was een lekker hotdog.

Avonds gingen we nog even aan het strand zitten om te kijken of er een bootje vrij kwam te liggen en gewoon even plezier maken. Marijn en ik gingen een dam maken in een kleine stroming die we gevonden hadden en Dennis en Inge gingen spelen met hun foto camera en lekker samen op het strand liggen.

Inge_IMG_2605

Dit was onze dag, nu gaan we douchen, tandenpoetsen en naar bed!

Groetjes, Timo

Geschreven door Timo | 5 reacties geplaatst | Plaats een reactie
 1. OhTimo, is het nu Ohama, Obama of Omaha 🙂
  Zie koptekst 😉

  Leuk stukje man! In het museum zagen wij toen ook de meest rare dingen liggen idd. Wat ze al niet meenamen en nog teruggevonden hebben is echt mooi om te zien.
  Zijn jullie ook bij de film geweest waar je in een soort ronde ton staat?

 2. Kijk, dit is pas een verslag 🙂 Bijzondere plekken zijn jullie geweest! Mooi om zo te zien waar het nou is gebeurd allemaal. Een nare periode maar te belangrijk om te vergeten. En een avondje strandhangen is altijd goed 🙂

 3. Leuk om al deze oorlogswetens waardigheden ter plaatse te ervaren.
  Ook is het voor mij leuk want als deze dingen zitten in veel speelfilms die ik heb gezien uit die tijd, zoals het klikken en de parachutist aan de kerktoren.
  Dat klikken ging overigens al snel fout omdat de Duitsers een geallieerde gevangen namen met zo’n klikker en gingen terug klikken.
  Veel plezier verder, gr. Marja en Lo.

 4. Wat een leuk verslag, Het blijft goed dat dit bewaard blijft en ook alle volgende generaties hiervan hopelijk leren dat het zo niet moet en nooit meer mag gebeuren, maar of dat zo zal zijn………..
  Veel plezier verder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: